Ego kelimesini çok duyarız fakat anlamını biliyor muyuz? Gelin ego hakkında bilmemiz gerekenlere bir bakalım.
Ego nedir?
Ego, kelimesi Latinceden gelmektedir. Kelime anlamı olarak 'benlik', 'bencillik' ve 'ben' gibi ifadeleri karşılıyor. Ego, Sigmund Freud'la özdeşleşen bir terimdir. İnsanın bilinçaltında yatan isteklerini yerine getiren dürtüdür. Ego kelimesini duyduğumuzda genellikle negatif bir anlamı olduğunu düşünürüz fakat bu doğru değildir. Ego her insanda mevcut olan bir durumdur. Egosuz insan gibi bir kavram mümkün değildir.
Freud'a göre insan zihninin 3 katmanı vardır. Bunlar; ID, ego ve süper ego'dur. ID, doğumumuzdan gelen zevk temelli isteklerin oluştuğu katmandır. İlkeldir, libidodan ve açlıktan beslenir. Ego ise ID'nin isteklerini daha kabul edilebilir, makul isteklere çevirir. Örneğin kişi acıktığında ID kişiye 'Önüne gelen ilk yiyeceği ye!' şeklinde bir talepte bulunur. Ego ise 'Sana ait olan, temiz, nispeten sağlıklı bir yemeği ye!' diyerek ilkel olan talebi daha kabul edilebilir bir isteğe dönüştürür. Süperego ise kültürel adetlerin benimsenmesidir. ID'nin her olmaz talebine karşı gelen savaşan bir katmandır. Örneğin; ID libido temelli bir talepte bulunur. 'Git karşı cins birine cinsel münasebette bulun'. Böyle bir talep doğal olarak kültürel tabulara ve ahlak kurallarına aykırıdır. Süperego, bu talep ile çatışır ve bunun kültürümüze uygun olmadığını söyler. Egonun temel görevi, kişilerin içgüdüsel ihtiyaçlarını ifade eden ID ile gelenekleri temsil eden süperego arasındaki dengeyi korumaktır. İnsanın içerisinde bulunan ID, Ego tarafından dengelenmez ise kişilerin saldırgan ve aykırı davranışlar sergilemesi olağandır.
Yukarıda bahsettiklerimden anlayacağınız üzere ego kelimesini de yanlış anlamında kullanıyoruz maalesef. Ego sahibi, çok egoluk vs. şeklinde söylediklerimiz aslında id ve süperego dengesini kuramayan insanlara denir. Fakat toplumda yer etmiş bir kelime olduğu için bu durumda olan kişilere 'egoist' şeklinde hitap etmeyi yazdıklarımın doğru anlaşılması maksadıyla doğru buluyorum. Egoist kişi kendini dünyanın merkezinde sanar. Bu durum ergen benmerkezciliğine benzemektedir. Egoist kişi kendini her durumda haklı görür, hatalarını kabul etmez. Öz eleştiri yapmaktan her zaman kaçınır. Kendilerine çok değer verirler. Bu düşünce yapısı empatiden yoksun olduğu için sağlıklı değildir.
Egoistlerin ağzından sıkça duyduklarımız;
- En iyiyim
- En güzelim
- En başarılı benim
- Önce benim isteklerim ve mutluluklarım gelir
- Ben kimseden özür dilemem
- Ben kimsenin ayağına gitmem
- Ben hata yapmam
- İsteyen konuşur, isteyen konuşmaz
- O kim ki bana akıl veriyor
Ego, yani benlik duygusu aslında herkesin doğasında var. Egosal problemlerde kişi kendi istekleriyle toplum tarafından algılanma biçimi arasındaki çelişkiyi hesap edememe sıkıntısı yaşıyor. Dolayısıyla fazla egonun en büyük zararı sosyal hayatta etkisini gösteriyor. Kişiler, kendilerine aşırı değer biçip masalsı bir evrende yaşadıklarına kendilerini inandırdıkları için insan ilişkilerinde ciddi problem yaşıyorlar.
Yorumlar
Yorum Gönder